Prachtig debuut brengt een verhaal van hoop

Bron: Angèle – Standaard Uitgeverij

“Lucia is zes wanneer haar moeder een winkel binnenstapt en niet meer naar buiten komt. Niemand weet waar ze heen is, niemand beantwoordt welke vraag dan ook. De verdwijning zorgt voor een oorverdovende stilte in huis en de afwezigheid van haar moeder trekt een donkere streep door het leven van zowel Lucia als haar vader. De eenzaamheid thuis en op school, het verlangen naar een moederfiguur en de onmacht van haar vader drijven Lucia als jonge vrouw uiteindelijk het dorp uit. Meer dan tien jaar later leidt Lucia een chaotisch leven in de stad, het verleden lijkt begraven en vergeten. Tot ze telefoon krijgt. Het lijk van haar vader is gevonden. Tegen haar zin keert Lucia terug naar het dorp dat ze ooit bewust de rug toekeerde, terug naar het ouderlijk huis, waar ze terechtkomt in haar vaders best bewaarde geheim.”

Hannelore Bedert, vooral bekend als singer-songwriter, maakt een zijsprong naar de literatuur.

In haar debuut Lam maken we de evolutie mee van Lucia, een jonge vrouw die ooit wegvluchtte uit haar geboortedorp met een aantal nare herinneringen als bagage. Maar na de dood van haar vader keert ze noodgedwongen terug en moet ze de confrontatie aangaan met haar verleden.

Het boek begint somber, het lijkt of Lucia zich wentelt in haar verdriet en miserie. Na een tijd krijgt ze toch een schop onder haar kont van haar vriendin Louise. En dat was precies wat ze nodig had. Ze gooit letterlijk en figuurlijk de ramen van haar ouderlijk huis open en maakt stap voor stap komaf met de dingen die blijven hangen zijn uit het verleden.

Hoewel Lucia heel wat meegemaakt heeft en een behoorlijk rugzakje meedraagt, is Lam geen deprimerend of neerslachtig boek. Het is een verhaal van hoop. Van vriendschap. Een ode aan de veerkracht van de mens.

Bovendien schrijft Hannelore Bedert op een prachtige en gevoelige manier. Beklijvend boek. Moeilijk weg te leggen. De personages kruipen onder je vel.

Conclusie: Af en toe lees je een boek dat je helemaal omverblaast. Lam is er zo één van. Knap debuut van Hannelore Bedert, hopelijk is dit meer dan een zijsprong en volgen er nog meer boeken van haar.

Lam, Hannelore Bedert, oktober 2018, Standaard Uitgeverij/Angèle, 320 pagina’s, ISBN 9789022335581

Meer info over de auteur: https://www.hannelorebedert.be/

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Looking for Something?