Poëtische rouw

 

Bron: De Bezige Bij – Standaard Uitgeverij

 

De moeder van de auteur overleed onverwacht. Enkele maanden later begint Peter Verhelst te schrijven aan Voor het vergeten.

Wat volgt is een emotioneel verhaal, waarbij zowel de feiten van de dag van het overlijden zelf aan bod komen, als de manier waarop de auteur het verlies probeert te verwerken. Hierbij worden ook een aantal omzwervingen gemaakt naar mythologische verhalen, kunstwerken en poëzie.

Het verdriet van de auteur drukt op het boek. De lezer voelt zijn rouw, zijn onmacht om er mee om te kunnen gaan en later ook zijn berusting en verwerking. Er lijkt een dikke mist over de zinnen te hangen. De sfeer van een nevelig bos tijdens een ochtendwandeling.

Het boek is heel poëtisch geschreven. Mooie zinnen, met veel verwijzingen en metaforen. Geen pageturner, eerder een boek om stukje bij beetje te lezen en er later ook nog eens terug bij te nemen.

De slaapkamer met je vader naast het bed. Met je vader die zich op het bed stort. Je vader die weer overeind komt en weer op bed gaat liggen. Naast je moeder gaat liggen. Haar wang en voorhoofd streelt. Haar naam uitspreekt. Haar wakker probeert te maken. Terwijl jij aan de andere kant van het bed neerknielt op de rand en je voorhoofd tegen de hand van je moeder drukt. Het krijtwitte gezicht – ze ligt met haar andere arm onder haar hoofd, haar ogen dicht. Je vader staat naast het bed, heft zijn armen in de lucht en laat ze hoofdschuddend tegen zijn benen vallen. Hij lijkt je niet te zien, niet te horen. En je probeert hem in je armen te nemen, maar je kunt hem niet tegenhouden. Hij gaat weer op bed liggen. Streelt haar gezicht. Spreekt haar naam uit.

Voor het vergeten is een prachtig geschreven boek over omgaan met rouw en verlies. Verwacht geen rechtlijnig of spannend verhaal, maar wel poëtische gedachten en metaforen. Een gevoelig boek dat je ongetwijfeld zal raken.

Voor het vergeten

ISBN: 978 94 031 0520 8 – De Bezige Bij – Aantal pagina’s: 351 – Roman

Dit boek werd ook gelezen in Metro’s leesclub van oktober 2018.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Looking for Something?